Οι κατευθύνσεις του Δ. Πτωχού στο συνέδριο της ΕΝΠΕ

Απλοποίηση των διαδικασιών, ομογενοποίηση, ολιστική προσέγγιση και αποκέντρωση ήταν οι κατευθύνσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια του θεματικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Θέμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, το διήμερο 22-23 Μαΐου, ήταν «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση–Αγροτική Ανάπτυξη».

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν
και το χαρακτηριστικό της αποκέντρωσης»
«Με καταλύτες την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογία, η πραγματικότητα γύρω μας αλλάζει πολύ γρήγορα. Συνεπώς ο μηχανισμός εκείνος που θα μπορεί να συνεκτιμά τα νέα δεδομένα ώστε να αντιλαμβάνεται ή να προβλέπει νέου είδους ανάγκες, επιθυμίες και προβλήματα, και με βάση αυτά να δημιουργεί και νέου είδους αρμοδιότητες, είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δ. Πτωχός και στάθηκε στην αναπτυξιακή προοπτική των μεταρρυθμίσεων. «Η μεταρρύθμιση για την οποία συζητάμε δεν αποτελεί μόνο θεσμική θωράκιση, είναι βαθύτατα αναπτυξιακή. Πιστεύω, όμως, πως όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν και το χαρακτηριστικό της αποκέντρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εργασίες
Το συνέδριο ξεκίνησε με τις κεντρικές ομιλίες του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη θεματική ενότητα, που αφορούσε στη «Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών», όπου παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, οι θέσεις της Επιτροπής και ακολούθησε συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη (23/5), μετά και τη θεματική συνεδρίαση για την «Αγροτική Ανάπτυξη», παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

Πηγή: lakonikos.gr