Την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» και έπειτα, καταγγέλλει φοιτητής που ήρθε σε επικοινωνία με τη «Ζούγκλα».

Όπως αναφέρει, η εκπαίδευση όλων των φοιτητών κρέμεται από ένα σχοινί, καθώς η χειρουργική κλινική υπολειτουργεί εδώ και μήνες. Προβλήματα υπήρχαν ανέκαθεν, όμως τα πράγματα χειροτέρεψαν μετά τον «Daniel», ο οποίος προκάλεσε φθορές στα κτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χώροι που πλημμυρίζουν πλέον σε κάθε κακοκαιρία. Το ταβάνι έχει υποχωρήσει σε πολλά σημεία, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους πάντες, αλλά και τον εξοπλισμό του ακτινολογικού τμήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Όμως τα προβλήματα δεν είναι μόνο δομικά, αφού υπάρχουν και θέματα στελέχωσης, αλλά και χρηματοδότησης. Χαρακτηριστική είναι η αποχώρηση της ζωοκόμου, καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβασή της, αλλά και η απεγκατάσταση του υπερήχου από τη σχολή, διότι διακόπηκε η χρηματοδότηση για το leasing («ενοικίαση»).

Σύμφωνα με τον φοιτητή, υπάρχουν πολλά χειρουργεία που ματαιώνονται – άγνωστο μέχρι πότε -, ενώ σε δεύτερη μοίρα έχει μπει και η εκπαίδευση των ίδιων. Για όλα αυτά, η Πρυτανεία και οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κακοκαιρία «Daniel» έπληξε τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά η αδράνεια της κυβέρνησης και των φορέων συνεχίζει να πλήττει τη χώρα καθημερινά…

Διαβάστε τι δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο νεαρός αναγνώστης:

«Τους τελευταίους μήνες η εκπαίδευση μας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχοινοβατεί πάνω από πύρινα εδάφη. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή η Χειρουργική κλινική μας υπολειτουργεί και αυτό οφείλεται σε μια σειρά γεγονότων.

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την κακοκαιρία του Daniel που έπληξε και το τμήμα μας, τα κτήρια μας έχουν σοβαρό πρόβλημα και στο χώρο της μονάδας απεικονιστικής διαγνωστικής και στη μαιευτική κλινική πλημμυρίζουμε με την παραμικρή νεροποντή. Τα ταβάνια έχουν πέσει και τα νερά μπάζουν από παντού, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο όποιος κυκλοφορεί εκεί, οι ασθενείς μας και ο εξοπλισμός του ακτινολογικού. Την ίδια στιγμή, εντελώς αυθαίρετα δεν ανανεώθηκε η σύμβαση στη ζωοκόμο που είχαμε στην κλινική (ουσιαστικά οι ζωοκόμοι είναι οι νοσηλευτές μας), αφήνοντας κενή αυτή τη θέση από έναν άνθρωπο που ήξερε τη δουλειά απέξω. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κλινικές μας μένουν χωρίς υποστηρικτικό προσωπικό.

Δε γίνεται να παραλείψω ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσα σε μια νύχτα σταμάτησε να χρηματοδοτεί το leasing του υπερήχου μας. Την επόμενη κιόλας μέρα ο υπέρηχος εξαφανίστηκε από τη σχολή. Αυτή τη στιγμή έρχονται ασθενείς που χρειάζονται ολιστική προσέγγιση πριν γίνει το χειρουργείο και δεν έχουμε το χώρο και τα μέσα και για να πραγματοποιηθεί αυτό. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές δεν έχουμε πρόσβαση στα μέσα απεικονιστικής διαγνωστικής στο πλαίσιο της κλινικής μας εκπαίδευσης, και πολλά χειρουργεία ματαιώνονται διότι χωρίς σωστή παρακολούθηση είναι αδύνατο να έρθουν σε πέρας. Προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, μετεκπαιδευόμενοι και ειδικευόμενοι έχουμε μείνει χωρίς την πρακτική εκπαίδευση που δικαιούμαστε. Και, κυρίως, αναγκαζόμαστε να βλέπουμε καθημερινά πόσες ψυχές να υποφέρουν και να μην μπορούμε να βοηθήσουμε. Ερχόμαστε στη δύσκολη και ντροπιαστική, για μια πανεπιστημιακή κλινική, θέση να παραπέμπουμε τα περιστατικά σε ιδιώτες.

Ζητάω την αρωγή σας ως Μέσο Ενημέρωσης στο να δοθεί δημοσιότητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, καθώς η Πρυτανεία και οι αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς παραμένουν σε αδράνεια».

Δείτε φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις της σχολής:

Το διαβάσαμε ΕΔΩ