Ξανά στους δρόμους οι Γυθειάτες για την προάσπιση του ΚΥ

Αναβρασμός εξακολουθεί να επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Γυθείου και της ευρύτερης περιοχής, αναφορικά με το μέλλον του Κέντρου Υγείας της πρωτεύουσας του Δήμου Αν. Μάνης. Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, την Τετάρτη (5/6) το απόγευμα οργανώνεται νέα πορεία διαμαρτυρίας, με πρωτοβουλία των ήδη μπροστάρηδων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίου και Λυκείου Γυθείου, καθώς και των 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Γυθείου. Σημείο συγκέντρωσης και εκκίνησης της διαμαρτυρίας θα είναι στις 7:00 μμ το μνημείο ηρώων, απ’ όπου οι διαδηλωτές θα καταλήξουν στο ΚΥ. Τη δράση στηρίζουν οι κάτοικοι του Γυθείου, που αγωνιούν για την έκβαση ενός μείζονος θέματος, όχι μόνο για την καθημερινότητα, αλλά και της αξιοπιστίας ενός τόπου που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

«Αυτή την Τετάρτη λέμε όχι στον υποβιβασμό της Δημόσιας Υγείας. Το Γύθειο πρέπει να παραμείνει ασφαλές για τους πολίτες του. Το Κέντρο Υγείας δεν θα κλείσει», τονίζουν στο μήνυμά τους οι οργανωτές της πορείας.

Όπως είχε γράψει ο «ΛΤ», βάσει όσων μεταφέρθηκαν μετά από συνάντηση των συλλόγων γονέων-κηδεμόνων με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, η εξάντληση των ανθρώπινων πόρων του ΚΥ Γυθείου θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του, ενώ η άρνηση γιατρών του να μετακινηθούν για εφημερίες στο ΓΝ Σπάρτης, δημιούργησε σκηνικό ανοιχτής σύγκρουσης. Συνάμα, διατυπώθηκε πως το πρόγραμμα των εφημεριών είναι πάρα πολύ βεβαρυμμένο και μάλιστα, εκφράστηκε ισχυρό ενδεχόμενο το ΚΥ να χρειαστεί να μείνει κλειστό για τέσσερις ημερολογιακές ημέρες τον Ιούνιο.

Ακόμα και για μια απλή εξέταση ή συνταγογράφηση, όπως μεταφέρεται στον «ΛΤ», σε περίπτωση ενός αρνητικού σεναρίου για το ΚΥ Γυθείου, οι πολίτες ανησυχούν πως θα πρέπει να υποχρεώνονται να απευθύνονται σε μονάδες σε Αρεόπολη, Σπάρτη ή και Μολάους, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα με συνέπεια κόστος και ταλαιπωρία.

Μέχρι πέρυσι τέτοιο καιρό, σύμφωνα με γνωρίζοντες, το ΚΥ Γυθείου λειτουργούσε κανονικά και δίχως προβλήματα στον τομέα των εφημεριών. Πάντως, όπως πληροφορείται ο «ΛΤ», η διοίκηση του ΓΝ Λακωνίας επιχειρεί εντατικά να βρει λύσεις για τη στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του ΚΥ, ώστε να αποσοβηθεί επιδείνωση κι ένα «ντόμινο» με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη (4/6) επρόκειτο να υπάρξει συνάντηση κατοίκων με τη Δημοτική Αρχή Αν. Μάνης, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις επί των διεκδικήσεων για το ΚΥ Γυθείου.

Συστρατεύτηκε
και το ΔΣ Αν. Μάνης
Υπενθυμίζεται ότι, σε συνεδρίασή του στις 16/5, το Δημοτικό Συμβούλιο Αν. Μάνης, σε συνέχεια επιστολής ιατρών του ΚΥ Γυθείου, έκανε ομόφωνα αποδεκτή πρόταση, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερο κίνητρο στους γιατρούς για πρόσληψή τους σε μονάδες υγείας της Λακωνίας. Πιο λεπτομερώς, το συμβούλιο αποφάσισε να κατατεθεί κατεπείγον αίτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:
– Για χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε όλο το ιατρικό προσωπικό του νομού.
– Για παροχή οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την επιλογή των μονάδων της Λακωνίας.
– Για παροχή επιδόματος στέγασης για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού.
– Για κατάταξη του Νοσοκομείου Σπάρτης ως άγονη περιοχή.

Πηγή: lakonikos.gr