«Κίτρινη» επιφυλακή για φωτιά την Τρίτη σε όλη τη Λακωνία

Υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3 – κίτρινο χρώμα) στους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Ελαφονήσου, Ευρώτα, Μονεμβασίας και Σπάρτης, προβλέπεται για την Τρίτη (11/6), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η ΠΕ Λακωνίας ενημερώνει τους πολίτες ότι σε περίπτωση που αντιληφθούν δασική πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 (Πυροσβεστικό Σώμα) ή 112 (Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης).

Επιπλέον, ισχύει η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση στα δασικά συμπλέγματα Πάρνωνα και ανατολικού Ταϋγέτου, που αναφέρονται σε απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας.

Αναλυτικά:

– Δασικό Σύμπλεγμα Πάρνωνα
• Από Καρυές προς Αγ. Πέτρο Κυνουρίας Π.Ε. Αρκαδίας.
• Από Βαµβακού μέσω του δάσους προς Αγ. Πέτρο Π.Ε. Αρκαδίας, προς Καταφύγιο (Ε.Ο.Σ. –Σπάρτης) Πάρνωνα, προς Καστάνιτσα Π.Ε. Αρκαδίας, προς Πολύδροσο, προς Αγριάνους και προς Καλλιθέα.
• Από Καταφύγιο (Δασαρχείο Σπάρτης) Πάρνωνα προς Αγ. Βασίλειο, προς Πλατανάκι, προς Παλαιοχώρι και προς Κοσµά Π.Ε. Αρκαδίας.
• Από Πολύδροσο µέσω της θέσης «Ψητό» προς Κοσµά Π.Ε. Αρκαδίας.
• Από Βασσαρά προς Βέροια – Πολύδροσο – Ιερά Μονή Αγ. Αναργύρων.

– Δασικό Σύμπλεγμα Αν. Ταϋγέτου
• Από Μυστρά προς Ταϋγέτη μέχρι Κατασκηνώσεις Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας & Σπάρτης και στο δρόμο που εκκινεί από τον χώρο στάθμευσης στη θέση «Διάσελο» πλησίον της Επάνω Πύλης του Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά και καταλήγει στον οικισμό του Βλαχοχωρίου.
• Από Ανώγεια προς Σωτήρα, προς Σοχά, προς Αναβρυτή – Αγ. Ιωάννη.
• Από Παλαιοπαναγιά προς τη θέση «Μαγγανιάρη» µέχρι τη θέση «Βάρδα» και Καταφύγιο Ταϋγέτου.
• Από Ξηροκάµπι προς Κουµουστά.
• Από Γοράνους προς Ιερά Μονή Γόλας.

– Στη δασική περιοχή Ζάρακα.
– Στις αναδασώσεις Βρεσθένων.
– Στο δάσος Βασιλακίου.
– Στην περιοχή των πηγών Αγίας Μαρίνας και τον δρόμο μεταξύ των Κοινοτήτων Αγίου Νικόλαου Δήμου Ανατολικής Μάνης και Άρνας Δήμου Σπάρτης.
– Στην περιοχή Πλούμιτσας της Κοινότητας Κροκεών.
– Στο δασικό δρόμο καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Κούμαρου στην Δημοτική Ενότητα Γυθείου.
– Στο δάσος Φαρακλού, τμήμα του οποίου αναπτύσσεται εντός των ορίων κοινότητας Φαρακλού και τμήμα του δυτικότερα και εντός των ορίων της Κοινότητας Μεσοχωρίου και ειδικότερα:
• Από την είσοδο προς τον Ιερό Ναό Αγίας Παντάνασσας Φαρακλού έως τα βόρεια όρια του Οικισμού Μεσοχωρίου στη θέση «Πύργος».
• Από την είσοδο της δασικής οδού προς τις κεραίες Φαρακλού και μέχρι το τέρμα της αδιέξοδης οδού που διέρχεται εντός του δάσους.
• Στη θέση «Βαβύλα» Κοινότητας Αγίου Νικολάου Βοιών (από την στροφή εισόδου προς τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στη θέση «Βαβύλα» έως το τέρμα της αδιέξοδης οδού πλησίον του παραπάνω Ιερού Ναού).

– Στη θέση «Ρέμα Λάρνακος» της πόλης των Μολάων Δήμου Μονεμβάσιας Βοιών (από την στροφή εισόδου προς τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, έως το τέρμα της αδιέξοδης οδού στο όρος Κουρκούλα).
– Στο δρόμο από Μονή Δεκούλου προς Φαβάτου.
– Στο δρόμο που διέρχεται από τις περιοχές Χούμπαβι, Μεγάλη Αριά, Τουρναβιώτη, Γκλοκίζα, Ράχη και Τραγάνα.
– Στο δρόμο από Κοινότητα Κυπαρισσίου προς περιοχή Πήλιουρα.
– Στο φαράγγι του Οιτύλου από Ε.Ο. Αρεόπολης – Καλαμάτας μέχρι την Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας (Φαράγγι Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας «Μυλολάγκαδο») 

Πηγή: lakonikos.gr