Το λάθος που κάνεις και «σκοτώνει» τα φυτά σου τις ημέρες του καύσωνα

Σε κλοιό καύσωνα έχει μπει όλη η χώρα, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να αγγίξει σε ορισμένες περιοχές μέχρι και τους 42 βαθμούς, όπως έχει προειδοποιήσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο κρατικός μηχανισμός, από την άλλη, βρίσκεται σε επιφυλακή. Ειδικά μέτρα για την προστασία των πολιτών έχουν ήδη ληφθεί.

Το κύμα καύσωνα που έχει ξεκινήσει να κάνει ήδη την εμφάνισή του, λοιπόν, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των μετεωρολόγων οι οποίοι κάνουν λόγω για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ακραίες θερμοκρασίες και δεν είσαι η μόνη που πρέπει να προστατευτείς. Τα καλοκαιρινά φυτά σου χρειάζονται εξίσου προστασία από τις καυτές ημέρες του καύσωνα -και γενικότερα του καλοκαιριού.

Πάρε τα μέτρα σου και απέφυγε την παρακάτω συνήθεια που ναι μεν είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών σου άλλα όχι το καλοκαίρι.

Η καλοκαιρινή συνήθεια που «σκοτώνει» τα φυτά σου τις ημέρες του καύσωνα
Τα φυτά στρεσάρονται από την πολλή ζέστη και τα σημάδια που «δείχνουν» ότι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αφόρητες καιρικές συνθήες, είναι συνήθως εμφανή. Για παράδειγμα, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι αρχίζουν να ξεραίνονται καθώς χάνουν γρήγορα το νερό που λαμβάνουν ή ότι δεν αναπτύσσονται σχεδόν καθόλου. Εσύ, από την άλλη, στην προσπάθειά σου να τα βοηθήσεις με κάποιον τρόπο, αποφασίζεις να τους ρίξεις λίπασμα.

Μάλλον, πας να κάνεις το χειρότερο κακό στα φυτά σου. Ναι μεν το λίπασμα χρησιμεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών σου, αλλά το καλοκαίρι είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια των καυτών ημερών, το ριζικό σύστημα είναι ήδη ταλαιπωρημένο από τη ζέστη και δεν πρέπει να το ταλαιπωρήσεις περισσότερο ρίχνοντας λίπασμα. Θερμοκρασίες άνω των 30°C είναι απαγορευτικές για να ψεκάσεις ή να ρίξεις στο χώμα τέτοιου είδους φυσικά ή τεχνητά σκευάσματα.

Αν θες πραγματικά να βοηθήσεις τα φυτά σου να επιβιώσουν, προτίμησε απλά να τα ποτίζεις συχνά τις απογευματινές ή τις βραδινές ώρες, όταν ο ήλιος έχει «πέσει» και δεν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό. Φρόντισε το νερό να εισχωρήσει όσο πιο βαθιά γίνεται στο χώμα, ώστε να καταφέρει να φτάσει στις ρίζες.

Πηγή: lakonikos.gr