Το σχέδιο του Σαρλ Μισέλ να «καταστρέψει», όπως αναφέρει, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και να βάλει στη θέση της τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αναλύει σε άρθρο του το Politico. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλές φορές διαψεύσει ότι ενδιαφέρεται για ευρωπαϊκό αξίωμα, ενώ, μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ, έχει αναλάβει δράση για την επανεκλογή της κυρίας Φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις συνομιλίες του με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, προωθεί την ιδέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει τη θέση της Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές, πάντως, μιλούν για «απέλπιδα προσπάθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες και τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico, πρόκειται για άλλη μία «απέλπιδα προσπάθεια» του Μισέλ να «ρίξει» την Φον ντερ Λάιεν.

Ο Μισέλ είναι επί του παρόντος είναι υπεύθυνος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, που θ’ ανοίξει τον δρόμο για τον διορισμό των νέων επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, φέρεται να υπήρξε μια άτυπη συμφωνία στους κόλπους της ΕΕ ότι η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα να αναλάβει χρέη νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μισέλ εμφανίζεται να επιμένει, ωστόσο, να παρουσιάζει εναλλακτικές στην υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν και, σε αυτό το πλαίσιο, έχει παρουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως πιθανό διάδοχο της Γερμανίδας στην Κομισιόν και την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ως εναλλακτική στην υποψηφιότητα Κόστα.

Η πλευρά του Σαρλ Μισέλ έσπευσε πάντως να διαψεύσει, δια της εκπροσώπου του, το δημοσίευμα του Politico, ως «fake news».

Το διαβάσαμε ΕΔΩ