Ένα βίαιο περιστατικό σε καφετέρια του Νότιου Σιάτλ στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συγκινήσει τους χρήστες του διαδικτύου. Η 23χρονη barista, Emma Lee, βρέθηκε στο επίκεντρο όταν απάντησε σε έναν επιθετικό πελάτη, ο οποίος της πέταξε έναν παγωμένο καφέ, σπάζοντας το παρμπρίζ του αυτοκινήτου του με ένα σφυρί.


Το χρονικό της υπόθεσης

Το περιστατικό συνέβη όταν ο πελάτης διαμαρτυρήθηκε για την τιμή του καφέ, ύψους 22 δολαρίων, και πλησίασε το παράθυρο του drive-through για να πετάξει τον καφέ στην Lee. Το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας κατέγραψε την στιγμή, η οποία έχει γίνει viral.

Η αντίδραση της barista

Η Lee εξήγησε ότι κατέφυγε στην καταστροφή του αυτοκινήτου μόνο αφού ένιωσε να απειλείται από την επιθετική συμπεριφορά του άνδρα. Ο πελάτης, σύμφωνα με την ίδια, της είπε: «Δεν πρόκειται να λείψεις σε κανέναν», προκαλώντας της φόβο για τη ζωή της.

Μετά το περιστατικό, η Lee ανάρτησε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενη στις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στον τομέα της εστίασης. Τόνισε ότι η πλειοψηφία των πελατών είναι ευγενικοί και αξιοσέβαστοι, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που γίνονται βίαιοι.

Η ανάρτηση της Lee άνοιξε έναν ευρύτερο διάλογο για την ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της εστίασης και τις κατάλληλες αντιδράσεις σε περιπτώσεις επιθέσεων. Επίσης, θέτει το ερώτημα πότε μια γυναίκα έχει το δικαίωμα να προστατέψει τον εαυτό της κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης.

Να υπογραμμισθεί πως σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), η βία και η παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι ένα συχνό φαινόμενο, ιδίως σε τομείς όπως η εστίαση, όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες. Οι εργαζόμενοι συχνά αντιμετωπίζουν λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, με τις γυναίκες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.



Πηγή