Στο ντοκιμαντέρ «Dead calm killing in the Med» του BBC, το οποίο καταπιάνεται με το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2023, κάνει την εμφάνισή του και ο Δημήτρης Μπαλτάκος, πρώην επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Ο γιος του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του στο βρετανικό ΜΜΕ, όπου -εν αγνοία του- ομολόγησε τη διάπραξη διεθνούς εγκλήματος από άνδρες του Λιμενικού, καθώς σχολίαζε τις ενέργειές τους σε βίντεο που του δόθηκε να παρακολουθήσει.

Στο βίντεο που παρακολούθησε ο Δημήτρης Μπαλτάκος, φαίνονται άνδρες του Λιμενικού Σώματος να εγκαταλείπουν μετανάστες στη θάλασσα, σε ένα από τα 15 φερόμενα pushback από ελληνικά νησιά ή χωρικά ύδατα, που φέρεται να προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Αρχικά, ο Μπαλτάκος αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με το υλικό της δημοσιογραφικής έρευνας, αφού προηγουμένως είχε ήδη αρνηθεί ότι το Λιμενικό θα έπαιρνε ποτέ εντολή να κάνει κάτι παράνομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια όμως, ο πρώην επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων του Λιμενικού, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, καταγράφηκε από την κάμερα του BBC να λέει στα ελληνικά: «Δεν τους έχω πει πολλά, ε; Για πες. Ξεκάθαρα αυτό, εντάξει. Τι να πω με αυτούς; Ξέρεις, από έξω βλέποντάς το είναι ξεκάθαρο τι γίνεται, δεν είναι; Δε θέλει πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το κάναμε μέρα μεσημέρι κιόλας. Δεν ξέρω τι… Είναι ξεκάθαρα παράνομο. Προφανώς. Προφανώς παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα, διεθνές αδίκημα».

Δείτε το βίντεο:

 

Το βίντεο που παρακολούθησε ο Μπαλτάκος, το οποίο τραβήχτηκε από τον Αυστριακό ακτιβιστή Fayad Mulla, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα των New York Times και έδειχνε 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μωρά, να οδηγούνται από έναν ελληνικό μόλο σε ένα σκάφος του λιμενικού και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται αργότερα για να παρασυρθούν σε μια σχεδία. Οι μετανάστες διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά το περιστατικό είναι ένα από τα 12 και πλέον pushbacks μεταξύ 2020 και 2023 που ανέλυσε το BBC και τα οποία -σύμφωνα με το BBC- είχαν ως αποτέλεσμα συνολικά 43 θανάτους. Να σημειώσουμε πως ο Δημήτρης Μπαλτάκος έχει αποπεμφθεί από το Λιμενικό Σώμα από 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και καιρό την ελληνική κυβέρνηση για pushbacks – το να σπρώχνει τους αιτούντες άσυλο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα πίσω προς την Τουρκία ή να τους βγάζει ξανά στη θάλασσα αφού φτάσουν σε ελληνικά νησιά -, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τέτοιες ενέργειες.

Μαρινάκης: Ερευνάται, αλλά δεν αποδεικνύεται

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως τα όσα αναφέρονται στην έρευνα του BBC ερευνώνται, αλλά δεν αποδεικνύονται: «Κάθε καταγγελία ερευνάται και σε επίπεδο δικαιοσύνης. Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται. Τον τελευταίο χρόνο χάρις στην καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχει εξαρθρωθεί σημαντικός αριθμός διακινητών. Το ελληνικό λιμενικό έχει δείξει την εντελώς αντίθετη εικόνα. Σώζουν καθημερινά δεκάδες ζωές και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν».

Το BBC στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ερευνά 15 υποθέσεις στις οποίες, όπως σημειώνουν οι συντελεστές του, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών. Οι έρευνες για το ντοκιμαντέρ του BBC ξεκίνησαν μετά το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 600 άνθρωποι.

Το Λιμενικό Σώμα δήλωσε στο BBC, η έρευνα του οποίου διεξήχθη σε συνεργασία με την οργάνωση υποστήριξης μεταναστών «Consolidated Rescue Group», ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το προσωπικό του εργάζεται «ακούραστα με απόλυτο επαγγελματισμό, έντονο αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα θεμελιώδη δικαιώματα», προσθέτοντας ότι διέσωσε 250.834 ανθρώπους σε 6.161 περιστατικά στη θάλασσα από το 2015 έως το 2024.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε να ερευνηθούν οι καταγγελίες

Ο κος Ψυχογιός, ως αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μεταναστευτική πολιτική, απαντώντας σε ερώτημα του BBC σχετικά με την έρευνα που έκανε το μέσο για παράνομες επαναπροωθήσεις και push-backs, δήλωσε: «Απαιτούμε εμπεριστατωμένη έρευνα, απαιτούμε απαντήσεις, απαιτούμε λογοδοσία, και ο λόγος που το κάνουμε είναι γιατί όλες οι ανθρώπινες ζωές μετράνε το ίδιο. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συνηθίσουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Ο Γιώργος Ψυχογιός επισήμανε ακόμα ότι η ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη (με ερωτήσεις και παρεμβάσεις) να υπάρξει έρευνα και, αν χρειαστεί, απόδοση ευθυνών για υποθέσεις που εμπλέκουν το Λιμενικό και την Ακτοφυλακή σε παρόμοια περιστατικά εδώ και χρόνια, μετά από πολλές αναφορές από κορυφαίους Διεθνείς Οργανισμούς και Οργανώσεις.

Κατηγόρησε, μάλιστα, την Κυβέρνηση της ΝΔ ότι χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «ανθελληνικό», «πράκτορες του Ερντογάν» και «προβοκάτορες», επειδή έθεσε αυτά τα ερωτήματα (που αφορούν στην απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου) δημόσια.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ