Τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, που έχει κατακτήσει τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η απλότητά τους σε συνδυασμό με τη βαθιά, πλούσια γεύση της σάλτσας ντομάτας τα καθιστούν ιδανικά για κάθε περίσταση, από ένα γρήγορο γεύμα έως ένα εντυπωσιακό δείπνο με φίλους και οικογένεια.


Αυτή η συνταγή προσφέρει μια απλή και αυθεντική προσέγγιση για την παρασκευή μακαρονιών με σάλτσα ντομάτας, χρησιμοποιώντας φρέσκα και ποιοτικά υλικά που μπορείτε να βρείτε εύκολα. Επιπλέον, περιλαμβάνει χρήσιμα tips για να εξασφαλίσετε ότι το πιάτο σας θα είναι πάντα νόστιμο και τέλεια μαγειρεμένο.

Είτε είστε αρχάριος στην κουζίνα είτε έμπειρος μάγειρας, αυτή η συνταγή είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα απολαυστικό γεύμα που θα εντυπωσιάσει όλους όσους το δοκιμάσουν. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, και ας απολαύσουμε την τέχνη της μαγειρικής με μια γεύση από την Ιταλία!

Υλικά:

  • 500 γρ. μακαρόνια (όποιο είδος προτιμάτε)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 800 γρ. ντομάτες κονκασέ (ή φρέσκες ντομάτες τριμμένες)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη ή βασιλικό
  • Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
  • Τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Βράσιμο των μακαρονιών:
    • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράστε άφθονο αλατισμένο νερό.
    • Προσθέστε τα μακαρόνια και βράστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente.
    • Σουρώστε τα και κρατήστε λίγο από το νερό που έβρασαν (περίπου 1 φλιτζάνι).
  2. Παρασκευή της σάλτσας:
    • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
    • Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά.
    • Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για ακόμα 1 λεπτό.
    • Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά.
    • Προσθέστε τις ντομάτες κονκασέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη ή βασιλικό.
    • Μειώστε τη φωτιά και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  3. Συνδυασμός μακαρονιών και σάλτσας:
    • Προσθέστε τα μακαρόνια στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν όλα τα μακαρόνια με τη σάλτσα.
    • Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο από το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο των μακαρονιών μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή σύσταση.
  4. Σερβίρισμα:
    • Σερβίρετε τα μακαρόνια ζεστά, γαρνίροντας με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί, αν το επιθυμείτε.

Tips για τέλεια μακαρόνια:

  1. Νερό για το βράσιμο: Χρησιμοποιήστε αρκετό αλατισμένο νερό για να βράσετε τα μακαρόνια. Το αλάτι βοηθά να αποκτήσουν γεύση.
  2. Μην τα ξεπλένετε: Μην ξεπλένετε τα μακαρόνια μετά το βράσιμο, εκτός αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε για σαλάτα. Το άμυλο βοηθά να δέσει η σάλτσα.
  3. Προσθέστε αρωματικά: Προσθέστε φύλλα δάφνης ή λίγο θυμάρι στο νερό που βράζουν τα μακαρόνια για έξτρα γεύση.
  4. Φρέσκες ντομάτες: Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες, προσθέστε λίγο ζάχαρη για να ισορροπήσετε την οξύτητα.
  5. Σωτάρισμα του πελτέ: Το σωτάρισμα του πελτέ ντομάτας πριν προσθέσετε τις ντομάτες κονκασέ ενισχύει τη γεύση της σάλτσας.
  6. Νερό από τα μακαρόνια: Κρατήστε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια για να το προσθέσετε στη σάλτσα αν χρειαστεί να αραιώσει.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!