Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε δήμους της Λακωνίας

Υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται για τη Δευτέρα 24 Ιουνίου σε δήμους της Λακωνίας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα αυξημένη προσοχή και επιφυλακή απαιτείται στους Δήμους Ανατολικής Μάνης και Ευρώτα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.λπ.), η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η οποιασδήποτε χρήση πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.

Η ΠΕ Λακωνίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες, σε περίπτωση που αντιληφθούν δασική πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 (Πυροσβεστικό Σώμα) ή 112 (Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης). Επίσης, ισχύει η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση στις περιοχές Πάρνωνα και Ταϋγέτου, που αναφέρονται στη σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας και ειδκότερα:

– Στο δάσος Βασιλακίου.
– Στην περιοχή των πηγών Αγίας Μαρίνας και τον δρόμο μεταξύ των Κοινοτήτων Αγίου Νικόλαου Δήμου Ανατολικής Μάνης και Άρνας Δήμου Σπάρτης.
– Στην περιοχή Πλούμιτσας της Κοινότητας Κροκεών.
– Στο δασικό δρόμο καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Κούμαρου στην Κοινότητα Γυθείου.
– Στο δρόμο από Μονή Δεκούλου προς Φαβάτου.
– Στο φαράγγι του Οιτύλου από την Ε.Ο. Αρεόπολης – Καλαμάτας μέχρι την Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας (Φαράγγι «Μυλολάγκαδο»).

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr).

Πηγή: lakonikos.gr