Η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την κατασκευή ενός μεγάλου νέου αεροδρομίου στο κέντρο της χώρας, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2032 και θα έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται 34 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Αυτό το αεροδρόμιο, το οποίο θα κατασκευαστεί μεταξύ Βαρσοβίας και Λοτζ, «θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη». Παράλληλα με αυτό, θα προχωρήσουν έργα για τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών πολωνικών αεροδρομίων, ιδίως στη Βαρσοβία και το Μόντλιν, καθώς και κατασκευής σιδηροδρομικού δικτύου με τρένα υψηλής ταχύτητας, που θα συνδέουν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η κρατική αεροπορική εταιρεία LOT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αεροδρόμιο Μπαράνοφ θα κατασκευαστεί», αλλά το έργο «εξορθολογίζεται», δήλωσε ο Τουσκ, διαψεύδοντας αναφορές ότι ο νέος φιλοευρωπαϊκός κυβερνητικός συνασπισμός θα ακυρώσει αυτό το έργο που η προηγούμενη λαϊκιστική εθνικιστική κυβέρνηση το θεωρούσε εμβληματικό της έργο.

Σύμφωνα με τη νέα κυβέρνηση, το αεροδρόμιο Μπαράνοφ αναμένεται να κοστίσει περίπου 10 δισεκ. ευρώ και το σύνολο του έργου με τις συνοδευτικές υποδομές θα κοστίσει περίπου 30,5 δισεκ. ευρώ, με τα κονδύλια που θα απαιτηθούν να συγκεντρώνονται από κρατικά ομόλογα, πιστώσεις, ευρωπαϊκά κεφάλαια και ιδιώτες επενδυτές.

Μέχρι το 2032, ο αερομεταφορέας LOT αναμένεται να έχει στο στόλο του 135 αεροσκάφη διαφορετικών μεγεθών, αριθμός σχεδόν διπλάσιος του σημερινού του στόλου, για να μπορεί να εξυπηρετεί περίπου το 60% της κίνησης στο νέο αεροδρόμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τουσκ ανακοίνωσε επίσης ότι ξεπαγώνει και θα υλοποιηθεί ένα παλαιότερο έργο για την πρώτη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας (έως 320 km/h), που συνδέει τη Βαρσοβία με το νέο αεροδρόμιο και το Λοτζ, και στη συνέχεια διακλαδώνεται προς το Πόζναν και το Βρότσλαβ, έργο που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2035.

Η Πολωνία, μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, «θα γίνει μια μεγάλη μεγαλούπολη», με δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (Πόζναν, Βρότσλαβ, Κατοβίτσε, Κρακοβία και Γκντανσκ) «σε λιγότερο από 100 λεπτά», είπε στους δημοσιογράφους ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ