Στις 23 Ιουνίου 1996 έφυγε από την ζωή ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Η είδηση του θανάτου του μεγάλου πολιτικού ηγέτη σκόρπισε θλίψη σε όλη τη χώρα.

Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη των Αθηνών για δύο ημέρες και τα Μέσα μετέδιδαν ότι ο κόσμος συνέρρεε κατά χιλιάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα 26 Ιουλίου, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους.

Οι κεντρικοί δρόμοι είχαν κλείσει από νωρίς και στρατιωτικά αγήματα παρατάχθηκαν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών. Πλήθος κόσμου, που κυμαίνονταν από εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι εκείνης της ημέρας για να τον αποχαιρετήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την διάρκεια της τελετής, εκφωνήθηκαν συνολικά 12 επικήδειοι λόγοι από Έλληνες και ξένους αξιωματούχους, με πρώτο αυτόν του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τελευταίο αυτόν του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου και τότε υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργου Παπανδρέου, ενώ παρευρέθησαν σχεδόν 100 πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, πρωτοφανές για Έλληνα πολιτικό.

Στον τάφο του Παπανδρέου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η επιγραφή αναφέρει: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Το διαβάσαμε εδώ