Otapoint.gr

Μοσχάτο: Εορτή του Ι. Παρεκκλησίου Αγίων Ανάργυρων Κοσμά και Δαμιανού


Εορτή του Ι. Παρεκκλησίου Αγίων Ανάργυρων Κοσμά και Δαμιανού, στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Μοσχάτου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Μοσχάτου
ΙΕΡΟΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΟΣΜΑ & ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Πρόσκληση
Tό Ιερατείον και το Ἐκκλησιαστικόν Συμβούλιον, έχομεν την τιμήν νά προσκαλέσωμεν ὑμᾶς,
εἰς τάς πανηγυρικάς ἐκδηλώσεις τοῦ Ἱεροῦ Παρεκκλησίου μας, κατά την ἐτήσιαν πανήγυριν αὐτοῦ, ἐπί τῇ ἐορτῇ τῶν Αγίων Ενδόξων & Ιαματικών Ανάργυρων Κοσμά και Δαμιανού.

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
19:30 μ.μ.: Μέγας Εσπερινός, (μετ’ αρτοκλασίας)

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024
07:15 π.μ.: Όρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
19:00 μ.μ.: Μεθεόρτιος Εσπερινός – Ιερά παράκληση εκ Αγίων Ανάργυρων.

Σύντομη Βιογραφία των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των εκ Ρώμης καταγομένων.

          Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ( 1η Ιουλίου ) ήσαν αδέρφια και κατάγονταν από τη Ρώμη. Έζησαν, θαυματούργησαν και θανατώθηκαν, την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος (3ος αι. μ.Χ.)

          Σπούδασαν και οι δύο την ιατρική επιστήμη και την εξάσκησαν όχι σαν επικερδές επάγγελμα, αλλά ως φιλανθρωπική διακονία. Χρήματα δε δέχονταν, ούτε από φτωχό αλλά ούτε και από πλούσιο, προσφέροντας πρόθυμα τις υπηρεσίες τους σε όλους τους αναξιοπαθούντες. Αλλά και όταν θεράπευαν κάποιον ασθενή πλούσιο και αυτός από ευγνωμοσύνη τους ανάγκαζε να δεχθούν αμοιβή, αυτοί του σημείωναν το όνομα ενός φτωχού ασθενούς και τον προέτρεπαν σ’ αυτόν να δώσει την αμοιβή τους. Γι’αυτό και ο Παντελεήμονας Θεός, διαβλέποντας την φιλανθρωπία και την αγιότητά τους, ευλόγησε την ιατρική διακονία τους και με θαυματουργική δύναμη.

          Κάποιοι όμως διέβαλαν τους Αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι, προσήλθαν μόνοι τους,  ενώπιον του αυτοκράτορα και όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού προηγουμένως και αυτός, δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις.

Συγκεκριμένα, ο βιογράφος τους σημειώνει, ότι όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Οι Άγιοι τον θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας μετανοημένος, τους απέστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές. Το γεγονός ότι παρείχαν τις υπηρεσίες τους άνευ αμοιβής (εξ’ού και αν-άργυροι, δηλαδή δεν λάμβαναν αργύρια), κίνησε το φθόνο των υπολοίπων γιατρών, με πρώτο τον ίδιο τον δάσκαλό τους, που τους μισούσε επιπλέον, διότι αυτοί ήσαν χριστιανοί. Κάποια μέρα, λοιπόν, ενώ μάζευαν θεραπευτικά βότανα, με δόλιο τρόπο τους δολοφόνησε, αφού τους έσπρωξε με ορμή στον γκρεμό.

Απολυτίκιο Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (1 Ιουλίου).

Ἦχος πλ. δ’.
Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν, δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.



Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Exit mobile version