Οι Γάλλοι, εν μέσω κλίματος πόλωσης, προσήλθαν -με μεγάλη συμμετοχή- στις κάλπες, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά, στις εννέα το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Συγκεντρώνοντας το 34,2% των ψήφων ο Εθνικός Συναγερμός, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Aριστεράς με 29,1%, την τρίτη θέση η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη με 21,5 % και την τέταρτη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 10%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του γαλλικού Τύπου δίνουν 230 – 280 έδρες στην Μαρίν Λεπέν στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση (χρειάζεται 289 για να σχηματίσει κυβέρνηση), 125 – 165 έδρες στο «Νέο λαϊκό μέτωπο» του Μελανσόν και μόλις 30 – 70 έδρες στον νυν Πρόεδρο της Γαλλίας, που είναι ο μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης. Η Λεπέν χρειάζεται 289 έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, έχει δηλώσει πως θα σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με απόλυτη πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λεπέν: Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία

«Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία»: Η Μαρίν Λεπέν στην πρώτη της δήλωση μετά τα πρώτα exit poll ζητά από τους πολίτες να προσέλθουν ξανά στην κάλπη την επόμενη Κυριακή και να στηρίξουν το κόμμα της.

«Εάν έχετε κάνει άλλη επιλογή, σας προσκαλώ να συμμετάσχετε στον συνασπισμό για την ασφάλεια, την ελευθερία και την ενότητα».

«Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά η Μαρίν Λεπέν.

«Η δημοκρατία μίλησε», είπε ακόμη δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι «το μπλοκ των Μακρονιστών» έχει «πρακτικά εξαλειφθεί».

«Οι Γάλλοι έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα με 7 χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας», πρόσθεσε, μιλώντας για «ένα σήμα εμπιστοσύνης που μας τιμά και μας υποχρεώνει».

Μελανσόν: Η μόνη λύση είναι η απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Λαϊκό Μέτωπο

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ζαν-Λiκ Μελανσόν μετά την ανακοίνωση των exit poll στη Γαλλία τόνισε πως οι ψηφοφόροι θα πρέπει να δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί να είναι ο ίδιος ο επόμενος πρωθυπουργός.

«Μία μαζική ψηφοφορία αντιμετώπισε αυτήν την παγίδα. Είχε ως αποτέλεσμα μία ηχηρή ήττα για τον πρόεδρο, την ομάδα του και τους υποψηφίους.

Τουλάχιστον ένα πράγμα είναι βέβαιο, ο κ. Ατάλ δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός.
Η επιστροφή των ψηφοφόρων στην κάλπες επετεύχθη χάρη στη νεολαία και τις λαϊκές γειτονιές. Θα ήθελα να να ευχαριστήσω όσους κατέστησαν εφικτό αυτό το αποτέλεσμα.

Η χώρα πρέπει να επιλέξει αν θα πάμε στο χειρότερο διχασμό, τις διαφορές ως προς τη θρησκεία, τη χώρας προέλευσης ή ενός λαού που θα δράσει για το κοινό καλό. Είτε το λαϊκό μέτωπο είτε ο εθνικός συναγερμός. Δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι άλλο στο λαό μας
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο η μόνη λύση δεν πρόκειται απλώς να ψηφίσετε κατά, αλλά να ψηφίσετε για ένα διαφορετικό μέλλον που θα σέβεται κάθε πολίτη και κάθε ζωντανό ον. Αυτό είναι εφικτό στο 2ο γύρο».

Μακρόν: Ζητά συμμαχία έναντι στην ακροδεξιά

Ο Μακρόν από την πλευρά του ζητά μια «μεγάλη, ξεκάθαρα δημοκρατική απάντηση» ενάντια στο κόμμα Λεπέν. Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία να «ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση».

Μπαρντελά: Θα είμαι πρωθυπουργός όλων

«Καλώ όλους τους Γάλλους που θέλουν να ανακάμψει η Γαλλία για να κερδίσει το κόμμα μας απέναντι σε όσους θέλουν να καταστρατηγήσουν τις αξίες μας», είπε ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος Λεπέν Ζορντάν Μπαρντελά.

Και συνέχισε: «Την επόμενη Κυριακή, αν εκλεγώ, θα είμαι ο πρωθυπουργός όλων των Γάλλων θα σέβομαι τον διάλογο θα είμαι αυτός που θα θέσω σε προτεραιότητα τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης, θα είμαι ο πρωθυπουργός της συγκατοίκησης που θα σέβεται το αξίωμα του προέδρου. Σήμερα είμαστε στον πρώτο γύρο και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός. Σε όλους τους Γάλλους λέω ότι θα είμαι πάντοτε ο θεματοφύλακας των ελευθεριών σας και αυτός που μας ενώνει όλους. Ήρθε η ώρα να ηγηθούν πολιτικοί που σας αγαπούν και σας σέβονται όπως αγαπούν και τη Γαλλία.
Η Γαλλία και η Δημοκρατία θα πρέπει να νικήσουν».

Το διαβάσαμε ΕΔΩ