Ενιαίος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από την Περιφέρεια Αττικής -Aπό ποιους δήμους θα περνάει, πότε ολοκληρώνεται

Μέχρι το φθινόπωρο του 2025 η Αττική θα διαθέτει έναν ολοκληρωμένο παραλιακό πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, καθώς μία από τις πιο σημαντικές αστικές αναπλάσεις στο Λεκανοπέδιο, η δημιουργία ενιαίου πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από το Μοσχάτο μέχρι τη Βουλιαγμένη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Στις 15 Ιουλίου ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στον Άλιμο – κατά πάσα πιθανότητα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αποκαθιστούμε την αισθητική και τη λειτουργικότητα ενός από τα πιο όμορφα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας» επισημαίνει σε δήλωσή του στο Iefimerida ο Νίκος Χαρδαλιάς και προσθέτει: «σε ενάμιση χρόνο, θα έχουμε παραδώσει στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αττικής έναν αναβαθμισμένο, ελεύθερο δημόσιο χώρο, ένα έργο που θα προωθεί τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και θα αναβαθμίζει το παραλιακό μέτωπο».

Βάσει της σύμβασης, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει την ανάπλαση των 11,9 χλμ από τα συνολικά 18 χλμ της διαδρομής από την «Εσπλανάδα» μέχρι και το Δημαρχείο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, καθώς το υπόλοιπο κομμάτι εντάσσεται σε επιμέρους αστικές αναπλάσεις ή ιδιωτικά και δημοτικά έργα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 19,13 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΕΣΣΑ) με τίτλο “SUB3. Αθηναϊκή Ριβιέρα”.

Aπό ποιος Δήμους θα περνάει

Το φιλόδοξο αυτό έργο του νέου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα του παραλιακού μετώπου, αφορά στο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας από το Μοσχάτο έως τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Συγκεκριμένα:
• 365 μ. στον Δήμο Καλλιθέας
• 3.752 μ. στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
• 1.563 μ. στον Δήμο Αλίμου
• 2.817 μ. στον Δήμο Ελληνικού (σε δύο τμήματα από 1.048 μ. και 1.769 μ. έκαστο)
• 821 μ. στον Δήμο Γλυφάδας (καθώς το υπόλοιπο κομμάτι στον Δήμο έχει ήδη ολοκληρωθεί) και
• 2.646 μ. στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Στην εκδήλωση, στις 15 Ιουνίου, αναμένεται να παραβρεθούν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Νίκος Παπαθανάσης, οι Δήμαρχοι Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνταντέλλος και Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, ο ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης κ.α.

Η νέα ζώνη αναμένεται να δημιουργήσει έναν ποιοτικό, λειτουργικό και αισθητικό άξονα που θα συνδέει και θα ενοποιεί την παράκτια περιοχή των εμπλεκόμενων δήμων.

ΠΗΓΗ economistas.grΤο διαβάσαμε ΕΔΩ