Παρασημοφόρηση του Μανιάτη Σταύρου Ξαρχάκου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΦΩΤΟ)

Μισόν αιώνα από το «Μεγάλο μας Τσίρκο» και σχεδόν 4 δεκαετίες ύστερα από το «Ρεμπέτικο», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε στον αξεπέραστο συνθέτη, Σταύρο Ξαρχάκο, το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Η ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (10/7) το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την προσφώνησή της, η κ. Σακελλαροπούλου, «τα είπε όλα» για τον σπουδαίο συνθέτη και μαέστρο, αναφερόμενη στο «πλούσιο και πολυσχιδές» έργο του: «Ένα έργο που σφράγισε την ελληνική μουσική αντλώντας από το ανεξάντλητο κοίτασμα της παράδοσής μας, από το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι, τους ύμνους της εκκλησίας, τις οπερέτες και τις καντάδες, αλλά και από τη δυτική συμφωνική μουσική και την όπερα». Για να προσθέσει:  «Ακάματος και ανήσυχος δημιουργός, ανοιχτήκατε σε όλα τα είδη και τα υπηρετήσατε υπό όλες τις ιδιότητες∙ ως συνθέτης, μαέστρος, καθοδηγητής μικρών ή μεγάλων μουσικών σχημάτων, υποστηρικτής των νέων δυνάμεων του ελληνικού τραγουδιού, πάντα παρών, σε μια δυναμική και ουσιαστική σχέση βαθιάς επικοινωνίας με το κοινό». Διαβασμένη η Πρόεδρος ή πραγματικά λάτρης της μουσικής…

Ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει γράψει τραγούδια για περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του διακρίθηκε ως συνθέτης κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής. Έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα. Γνώμη τού γράφοντος είναι πως η σύγχρονή μουσικολογία δεν έχει προλάβει ακόμα να μεταβολίσει την τεράστια εισφορά του Σταύρου Ξαρχάκου σε αυτό που αποκαλούμε Ελληνική Μουσική Κληρονομιά.

Τέλος, με την υπογράμμιση πως το έργο του έχει παγκόσμια απεύθυνση, ας σημειωθεί πως ο δημιουργός, γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1939, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά κατάγεται από τη Μάνη και συγκεκριμένα από τη Βάθεια της Αποσκερής -Λακωνικής- Μάνης. Μάλιστα, παραδίδεται ο περίφημος διάλογος του Σταύρου Ξαρχάκου με τον αείμνηστο Μάνο Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής τους στη Βάθεια. Τον μετέφερε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος των «Ομοίων της Μάνης», Μιχάλης Κουτσιλιέρης, κατά την αναγόρευση Ξαρχάκου σε επίτιμο μέλος των «Ομοίων», τον Φλεβάρη του 2019: «Εκεί, μόλις μπαίνεις στο χωριό, έχει ένα πλάτωμα όπου μπορείς να σταθείς και να δεις κάτω και πέρα, στο τέρμα του Θεού. Ο Μάνος στάθηκε για αρκετή ώρα ακίνητος και σιωπηλός, με το βλέμμα καρφωμένο στον ορίζοντα. Κάποια στιγμή γύρισε και είπε: “Αφού κατάγεσαι από εδώ, οι ευθύνες σου στη ζωή είναι πολύ μεγάλες”».

Πηγή: lakonikos.gr