Τα έκαναν επάνω τους: Και πως να μην τα κάνουν με το “τέρας” που μπήκε μέσα στο σπίτι τους – Μη σου τύχει και μακριά από εμάς


Εκεί που τα μέλη οικογένειας ξεκουράζονταν ήρεμα στο σπίτι τους στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, ένα απόγευμα στις 29 Αυγούστου, ξαφνικά αντελήφθησαν ότι δεν ήταν μόνοι τους…

Πράγματι, ένας απρόσμενος επισκέπτης, μια τεράστια σαύρα βάρανος μπήκε με άνεση στο σπίτι και άρχισε να περιεργάζεται το περιβάλλον τρομοκρατώντας την οικογένεια!

Σύγχρονος Ιωνάς: «Με κατάπιε φάλαινα – Πώς κατάφερα να βγω από το κήτος»

Λίγα λόγια για τη σαύρα βάρανος ή Varanus

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες σαύρες του κόσμου και βρίσκονται συνήθως στο Αυστραλιανό βασίλειο.

Οι Monitor lizards είναι σαύρες στο γένος Varanus, το μόνο σωζόμενο γένος της οικογένειας Varanidae. Είναι εγγενείς στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία, και ένα είδος βρίσκεται επίσης στην Αμερική ως χωροκατακτητικό είδος. Αναγνωρίζονται περίπου 80 είδη.

Το χαρακτηριστικά φαρδύ κρανίο και τα δυνατά σαγόνια τους, με τα ρουθούνια τοποθετημένα κρανιακά στα πλάγια του ρύγχους τους τα κάνουν τερατόμορφα.

Τα δόντια τους είναι κυρτά, οδοντωτά και κρυμμένα κάτω από χοντρά χείλη, καθιστώντας τα αόρατα ακόμα κι αν το στόμα τους είναι ανοιχτό. Η γλώσσα τους είναι διχαλωμένη σαν του φιδιού, την οποία χρησιμοποιούν για να μαζεύουν τροφή.

Έχουν λεπτό, μακρόστενο λαιμό ενώ οι ουρές τους είναι βαριές και μυώδεις, είναι παχιές στη βάση και συμπιεσμένες πλευρικά προς το τέλος.

Το γένος Varanus πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Νότια Ασία στη Μειόκαινη εποχή πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια και η ανατομία των πρώτων μελών του πιστεύεται ότι μοιάζει με τη σημερινή ινδική ομάδα.

Στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο προς δύο κατευθύνσεις: η αφροαραβική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των υπογενών Polydaedalus και Psammosaurus, κινήθηκε προς τη Δυτική Ασία και την Αφρική, αναπτύσσοντας ψηλά κρανία και στρογγυλά δόντια που βοηθούν στη σύνθλιψη θηραμάτων με κέλυφος.

Εν τω μεταξύ, η ινδοαυστραλιανή ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των υπογενών Euprepiosaurus, Hapturosaurus, Odatria, Papusaurus, Phillipinosaurus, Solomonsaurus, Soterosaurus και Varanus κινήθηκε ανατολικά προς τη Νοτιοανατολική Ασία, διαφοροποιώντας γρήγορα σε μια ποικιλία διαφορετικών κόγχων.

Πηγή