Ιστορική ημερίδα για τη Βόρεια Λακεδαίμονα μέρος 7ο στην Αγόριανη

Η 7η ιστορική ημερίδα για τη Βόρεια Λακεδαίμονα θα πραγματοποιηθεί στην Αγόριανη, την επόμενη Δευτέρα 12 Αυγούστου. Η ενημερωτική δράση θα διεξαχθεί στο προαύλιο του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου με ώρα έναρξης 8:15΄ μμ.

Το θέμα της φετινής ημερίδας φέρει τον τίτλο «100 χρόνια από τη θεμελίωση του Ιερού Ναού της Κοιμήσης της Θεοτόκου Αγόριανης του Δήμου Σπάρτης (1924-2024)». Πραγματεύεται, ιδιαίτερα, τη Νεότερη Ιστορία της Κοινότητας Αγόριανης και του Βορείου Ταϋγέτου από τους Βαλκανικούς αγώνες (1912-1913) έως και το 1980.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Νίκο Πολυζώη, Ηλία Αθανασόπουλο και Παναγιώτη Παπαδόπουλο, στα τηλέφωνα 6974641464, 6944142209, 6972024894, είτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. είτε να επισκεφθούν την σελίδα www.agoriani.gr.

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αγόριανης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου – ΠΕ Λακωνίας, την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ενορίας Αγόριανης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας:
20:15΄: Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του συλλόγου, Ιωάννη Βέργαδο.
20:20΄: Χαιρετισμός από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο
20:35΄: Χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Πολιτείας.
20:40΄: Χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Θεόδωρο Βερούτη.
20:45΄: Ομιλία από τον Δρ. Κωνσταντίνο Λαγό, Καθηγητή Αεροπορικής Ιστορίας στη Σχολή Ικάρων, με θέμα «Το τάμα στην Θεοτόκο για την σωτηρία στα χαρακώματα του Β΄ Βαλκανικού πολέμου το 1913 και η ίδρυση ενός νέου ναού. Οι νέες συνθήκες πολέμου ως προάγγελος του πολέμου των χαρακωμάτων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη».
21:05΄: Ομιλία από τους Παναγιώτη Παπαδόπουλο, ιατρό, μέλος του ΔΣ και Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, μέλος του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου με θέμα «Η ανέγερση του Ιερού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Νέα στοιχεία από την έρευνα του ιστορικού αρχείου της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης και της Ερανικής Επιτροπής για την ίδρυση του ναού».
21:25΄: Ομιλία από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Δρ. Ευαγγελία Πάντου, με θέμα «Από τους ναούς της Αγόριανης: Η Κοίμηση της Θεοτόκου».
21:45΄: Παρουσίαση της επετειακής έκδοσης για τα 100 χρόνια από την ανέγερση του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου, από τον επιμελητή αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Λεωνίδα Σουχλέρη.

Πηγή: lakonikos.gr