Διαμαρτυρία για κατάργηση ειδικότητας στο ΕΠΑΛ Σπάρτης

Με ψήφισμά τους, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου του τμήματος Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας του ΕΠΑΛ Σπάρτης, εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» και «έντονη διαμαρτυρία», για την κατάργηση της ειδικότητας της Κομμωτικής Τέχνης στο σχολείο τους. Περιγράφουν πως η αλλαγή ειδικότητας τον τελευταίο χρόνο της φοίτησής τους αποδιοργανώνει τον εκπαιδευτικό τους σχεδιασμό, ενώ η επιλογή που τους δίνεται, δηλαδή η παρακολούθηση της ειδικότητάς τους στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, είναι «πρακτικά αδύνατη». Εν κατακλείδι, καλούν τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, να επανεξετάσει την απόφαση για κατάργηση της ειδικότητας Κομμωτικής Τέχνης, στο σχολείο τους.

Το ψήφισμα των μαθητών
«Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Σπάρτης επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία και έντονη διαμαρτυρία για την πρόσφατη απόφαση κατάργησης της ειδικότητας της Κομμωτικής Τέχνης στον Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας. Η απόφαση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ‘μας τους μαθητές και τις οικογένειές μας, που στηρίζουν τη σχολική μας πορεία και τις επαγγελματικές μας επιλογές.

Αρχικά, η ανάγκη να αλλάξουμε ειδικότητα την τελευταία χρονιά της φοίτησής μας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και αποδιοργανώνει τον εκπαιδευτικό μας σχεδιασμό. Πολλοί από εμάς έχουμε προετοιμαστεί για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, με στόχο την ένταξή μας στην αγορά εργασίας στον τομέα της κομμωτικής τέχνης.

Επιπλέον, η μόνη εναλλακτική που μας προσφέρεται είναι η παρακολούθηση της ειδικότητας στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, του οποίου το ωρολόγιο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 10 το βράδυ. Αυτό συνεπάγεται μια σημαντική επιβάρυνση για τους μαθητές που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς εκείνες τις ώρες δεν υπάρχουν διαθέσιμα δρομολόγια. Η έλλειψη συγκοινωνίας καθιστά αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη τη μετακίνησή μας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την εκπαιδευτική μας διαδικασία και την ασφάλειά μας.

Εμείς και οι οικογένειές μας είμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό δίλημμα, καθώς η αλλαγή ειδικότητας στο τελευταίο στάδιο των σπουδών μας δημιουργεί εκπαιδευτική αστάθεια, ενώ η επιλογή του Εσπερινού ΕΠΑΛ είναι πρακτικά αδύνατη λόγω του προγράμματος και των μετακινήσεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε θερμά να επανεξετάσετε την απόφαση κατάργησης της ειδικότητας Κομμωτικής Τέχνης. Η συνέχιση της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση των σπουδών μας και την επαγγελματική μας πορεία.»

Πηγή: lakonikos.gr