Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022, 17:32

Αλ. Χαρίτσης: Η διπλή κρίση πανδημίας και ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με τα κυβερνητικά ευχολόγια

«Η κυβέρνηση κατάρτισε τον προϋπολογισμό για το 2022 χωρίς να λάβει υπόψη ούτε την πανδημική κρίση, ούτε το κύμα των ανατιμήσεων που επηρεάζουν οριζοντίως το σύνολο της οικονομίας», ανέφερε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ ”Flash 99.4” της Θεσσαλονίκης.

«Δεν προβλέπεται κανένα κονδύλι για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, ενώ ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ο Προϋπολογισμός βασίστηκε στην υπόθεση ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα λήξουν τους πρώτους μήνες του 2022», είπε ο κ . Χαρίτσης, ενώ έκανε λόγο για «δημοσιονομικές αβεβαιότητες καθώς δεν γνωρίζουμε με τι τρόπο θα επιτευχθεί η υπέρογκη δημοσιονομική προσαρμογή που θέτει για τα επόμενα δύο χρόνια από μόνη της η κυβέρνηση».

«Η Ευρώπη για πρώτη φορά αποφάσισε να μην αντιμετωπίσει την κρίση με περιοριστικά μέτρα αλλά με επεκτατική πολιτική, η άρση των δημοσιονομικών περιορισμών και το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσαν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ρίξουν λεφτά στην οικονομία», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι «οι πολιτικές αυτές πρέπει να αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά» και προσέθεσε: «Παράλληλα, ενισχύονται οι φωνές που αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι αλλά ότι πρέπει να υπάρξει δομική αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας σε Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Κλείνοντας, ανέφερε: «Ακόμα πιο κρίσιμο είναι το ποιοτικό στοιχείο: η ιστορική αυτή ευκαιρία δεν αξιοποιείται για να διαμορφωθούν συνθήκες συνολικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, δυνατότητα πρόσβασης σε επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στην βάση των περιφερειακών αναγκών. Όλα αυτά απουσιάζουν από το ελληνικό σχέδιο».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022, 17:32

Το διαβάσαμε ΕΔΩ