Κορονοϊός: Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έδωσε εντέλει χθες το πράσινο φως της για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών κατά της COVID-19, με φόντο τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού κι έπειτα από την πολεμική που προκάλεσε η έγκρισή του από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα.

«Το υπουργείο Υγείας εγγυάται (σ.σ. ότι θα είναι διαθέσιμες) δόσεις εμβολίων σε όλους τους γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», διαβεβαίωσε ο βραζιλιάνος υπουργός Υγείας, ο Μαρσέλου Κεϊρόγκα.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης των παιδιών 5-11 ετών, που είναι περίπου 20,5 εκατομμύρια στη Βραζιλία, θα αρχίσει στα μέσα του τρέχοντος μήνα, μετά την άφιξη στη χώρα των πρώτων ποσοτήτων δόσεων της παιδιατρικής εκδοχής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Θα προχωρήσει κατά φθίνουσα ηλικία και με την προτεραιότητα να δίνεται στα παιδιά με συννοσυρότητες ή ειδικές ανάγκες, καθώς και σε όσα κρίνεται πως είναι πιο ευάλωτα, ειδικά αυτά των κοινοτήτων των αυτοχθόνων.

Η Βραζιλία θα ενταχθεί έτσι στον ολοένα πιο μακρύ κατάλογο των χωρών που έχουν επεκτείνει τον εμβολιασμό στα παιδιά, στον οποίο συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων.

Ο αρμόδιος εποπτικός φορέας, η ANVISA, ενέκρινε στα μέσα του Δεκεμβρίου τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά 5-11 ετών.

Η χθεσινή ανακοίνωση ακολουθεί τον σάλο και την πολεμική που ξέσπασε στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με την κυβέρνηση να κατηγορείται πως καθυστέρησε τη λήψη απόφασης.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αρνείται πάντα να εμβολιαστεί, δήλωσε δημόσια ότι δεν θα εγκρίνει επ’ ουδενί το να εμβολιαστεί η κόρη του Λάουρα, ηλικίας ένδεκα ετών.

Ο αρχηγός του κράτους είχε αξιώσει πριν από μερικές εβδομάδες να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των στελεχών της ANVISA που ενέκριναν τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID-19.

Αντιδρώντας, συνδικάτο εργαζομένων στον εποπτικό φορέα κατήγγειλε τις «φασιστικές» μεθόδους του.

Οργανώθηκε δημόσια διαβούλευση από την 23η Δεκεμβρίου ως τη 2η Ιανουαρίου, καθώς το υπουργείο Υγείας εισηγείτο να είναι υποχρεωτική η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για να μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά.

Η πρόταση αυτή όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των σχεδόν 100.000 ανθρώπων που συμμετείχαν, αναγνώρισε προχθές Τρίτη το υπουργείο Υγείας.

Εντέλει, το υπουργείο απέκλεισε το να επιβάλει να προσκομίζεται ιατρική συνταγή, ωστόσο έθεσε ως προαπαιτούμενο να υπάρχει ιατρική γνωμάτευση.

Αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι ο εμβολιασμός των παιδιών είναι απαραίτητος για την προστασία από την πανδημία, καθώς η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.

Η Βραζιλία, που επισήμως μετρά σχεδόν 620.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, έχει εμβολιάσει πλήρως μέχρι σήμερα το 67% του πληθυσμού της.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.