Την απόφαση για τον Νίκο Μίχο έλαβε το Πενταμελές Εφετείο

Την έξοδο από τη φυλακή «βλέπει» με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών ο καταδικασμένος σε έξι έτη κάθειρξης πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος.

Ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Νικος Μίχος, κρατείτο έως σήμερα στις φυλακές του Δομοκού, ενώ είχε κάνει δυο ακόμη φορές αίτηση αναστολής της ποινής με το δικαστήριο τότε να την απορρίπτει.

Με τη σημερινή απόφαση ο Νίκος Μίχος θα βρεθεί εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, ενώ του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αντίθετη με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος εισηγήθηκε να μην αποφυλακιστεί ο κατηγορούμενος επειδή δεν προκύπτει κάποιος νέος λόγος από αυτούς που ο Νίκος Μίχος είχε επικαλεστεί ενώπιον του Ά Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο είχε αποφασίσει την καταδίκη του.

Ο κατηγορούμενος δεν ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, Στυλιανό Γρηγορίου. «Είναι καρκινοπαθής και στη φυλακή δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει συμπληρωματικές εξετάσεις για να δει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η υγεία του, όπως και ότι χρήζει νευροχειρουργικής επέμβασης για δισκοπάθεια» ανέφερε στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας ότι έχει εκτίσει (μαζί με τα ημερομίσθια στη φυλακή) ποινή 25 μηνών και 18 ημερών.

Η απολογία του Νίκου Μίχου στη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Την ημέρα της δολοφονίας του Φύσσα ήμουν στην Εύβοια. Με πήραν και μου είπαν ότι έγινε ένα περιαστικό με κάποιο Ρουπακιά, τον οποίο δεν ήξερα. Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Ξυπνήσαμε και δεν ξεραμε τι είχε συμβεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολιτικός αντίπαλος κι αν είσαι με κάποιον δεν κανεις τέτοιο πράγμα. Το καταδικάσαμε. Δεν ξέραμε τι έχει γίνει. Μας είπαν στην αρχή για καβγά στο ποδόσφαιρο, μετά ειπαν ότι είχαν προηγούμενα, αλλά ότι και να ήταν το καταδικάσαμε όλοι. Είχαμε τρελαθεί όλοι γιατί ήταν το κόμμα σε άνοδο και θα έπεφτε από τέτοιο πράγμα. Ήταν χοντρό για εμάς. Μας στοίχισε πολύ» ανέφερε στην απολογία του στην δίκη της Χρυσης Αυγής ο Νίκος Μίχος.

Μάλιστα είχε διαχωρίσει τη θέση του και την τοπική οργάνωση της Χαλκίδας από την ιστορία αυτή, λέγοντας: «Οι υπεύθυνοι ας πάνε ισόβια κι αυτό αξίζει. Όχι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την τοπική του Πειραιά. Δεν μπορεί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα να καταδικαστούν. Δεν έχουν σχέση. Οι τοπικές δεν είχαν σχέση μεταξύ τους».

Για την αποχώρηση του από την οργάνωση της Χρυσής Αυγής είχε αναφέρει:
«Αποχώρησα τον Σεπτέμβριο 2017 από τη Χρυσή Αυγή γιατί δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα από νωρίς. Είχα την άποψη ότι η τοπική μας στην Εύβοια έπρεπε να έχει κινηθεί αλλιώς με διαγραφές. Μετά το Φύσσα πιστεύω έπρεπε να διαγραφούν οι υπεύθυνοι της τοπικής. Μας είχαν πει ότι μόλις βγει ο αρχηγός από την φυλακή θα γίνουν όσα πρέπει. Μας ζητούσαν να είμαστε ήρεμοι και να περιμένουμε. Ένα άλλο θέμα που με πείραξε ήταν το που πήγαιναν τα λεφτά από τος συνδρομές και όχι μόνο. Οι δράσεις είχαν σταματήσει. Που πήγαιναν τα χρήματα;».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Μιχαλολιάκο, υπογραμμίζοντας όμως ότι το έκανε χωρίς να ενημερώσει κανέναν. «Βγήκε μια μέρα ο Μιχαλολιακος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Έπρεπε να την αναλάβει και να προχωρήσουμε σε διαγραφές. Αυτός το έκανε προεκλογικά, μόνος του, σε λάθος χρόνο και χωρίς διαγραφές».

Ο πρώην βουλευτής δήλωσε «πατριώτης» από τα… γεννοφάσκια του και περιγράψε τα παιδικά του χρόνια στο δικαστήριο και την κε τη του επαφή με τη Χρυσή Αυγη την δεκαετία του 1980. «Στον πατριωτισμό μυήθηκα από την οικογένεια μου και όχι από την Χρυσή Αυγη. Το 1996 μετά τα Ίμια μπήκα πιο ενεργά. Άρχισα να πηγαινω σε εκδηλώσεις, όποτε μπορούσα γιατί ήταν μακριά από το χωριό μου. Έχω πάνω απ’ όλα τη σημαία και την πατρίδα μου, αλλά προτιμούσα στον ελεύθερο χρόνο να πηγαινω ταξίδια με τη μηχανή μου. Δεν ήταν ο έρωτας μου η Χρυσή Αυγη, αλλά η μηχανή» ανάφερε στο δικαστήριο.

Η πρώτη επίσημη έμπλοκη του με την οργάνωση ήρθε το 1999 για μια κοπή πίτας. «Με πήρε το 1999 ο Μιχαλολιακος για να κόψουν μια πίτα στη Χαλκίδα και να δημιουργηθεί ένας πυρήνας στο κόμμα περιφερειακά επειδή υπήρχαν κάποια παιδιά στα ΤΕΙ. Έτσι κι έγινε, βρισκόμασταν με τα παιδιά αυτά σε καφετέριες. Το 2005 έγινα μέλος της κεντρικής επιτροπής. Ενεργοί στην Εύβοια γίναμε το 2010 όταν κάναμε γραφεία. Δεν κάναμε δρασεις οργανωμένες μέχρι τότε. Βρήκαμε ένα χώρο και το 2011 φτιάξαμε τα γραφεία μας. Εγώ ορίστηκα περιφερειάρχης. Ξεκινήσαμε τον προεκλογικό αγώνα. Μου είπε ο Μιχαλολιακος να κατέβω βουλευτής. Του είπα ότι δεν έχω τελειώσει πανεπιστήμια, ούτε είμαι από πολιτική οικογένεια. Εκείνος απάντησε ότι με εμπιστεύεται και να φτιάξω με την κυρια Μπαρου για να ψηφοδέλτιο. Δεν περίμενε να πάρω 7.500 ψήφους. Χρησιμοποίησα και τις γνωριμίες του πατέρα μου και οι άνθρωπο με στήριξαν» περιέγραψε ο Νίκος Μίχος στο δικστήριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή