Το πρώτο Ψυχοσάββατο για το 2022 είναι 26 Φεβρουαρίου.
Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Μοσχάτου θα διαβασθούν τα κόλλυβα την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου από τις 17:00 και μετά (περίπου κάθε 20 λεπτά) μέχρι τις 19:30 και το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου το πρωί θα έχουμε Λειτουργία και τα κόλλυβα θα διαβασθούν γύρω στις 9:00.

Πότε είναι το πρώτο Ψυχοσάββατο 2022 και η γιορτή των Αγίων Θεοδώρων – Δείτε όλες τις κινητές γιορτές με βάση το Πάσχα

Οι παλαιότεροι θεωρούσαν γιορτινή ημέρα, το Ψυχοσάββατο. Πίστευαν ότι είχαν τη δυνατότητα, πηγαίνοντας στα κοιμητήρια, να επικοινωνήσουν νοητικά με τους προσφιλείς τους που αναπαύονταν σ’ αυτά.

Έτσι η ημέρα έπαιρνε πανηγυρικό χαρακτήρα. Τα Ψυχοσάββατα στην εκκλησιαστική μας παράδοση είναι δύο: Το ένα είναι το Σάββατο προ των Απόκρεω και το δεύτερο, το Σάββατο προ της Πεντηκοστής.

Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω έχει το εξής νόημα: Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή.

Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως, να σπλαχνισθεί, και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του.

Πότε είναι το πρώτο Ψυχοσάββατο 2022 και των Αγίων Θεοδώρων

Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους τα δύο προαναφερθέντα Σάββατα.

Το πρώτο Ψυχοσάββατο του 2022 πέφτει στις 26 Φεβρουαρίου, δυο ημέρες μετά την Τσικνοπέμπτη, ενώ το δεύτερο στις 11 Ιουνίου, μια ημέρα πριν την Πεντηκοστή.

Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς (κάνω ψυχικό).

Πέρα όμως από τα επίσημα ψυχοσάββατα, κατά περιοχές υπάρχουν κι άλλα Σάββατα που αφιερώνονται στη μνήμη των νεκρών, όπως για παράδειγμα το Σάββατο πριν τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης στην Αθήνα έχουν ακόμη δύο ψυχοσάββατα. Το Σάββατο της Τυρινής και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και σαν Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων.

Κινητές γιορτές σε σχέση με το Πάσχα 2022

  • 13/2/2022 Τελώνου και Φαρισαίου – Αρχή Τριωδίου
  • 20/2/2022 Του Ασώτου
  • 24/2/2022 Τσικνοπέμπτη
  • 26/2/2022 Α’ Ψυχοσάββατο
  • 27/2/2022 Αποκριά (Της Απόκρεω)
  • 6/3/2022 Αποκριά (Της Τυροφάγου)
  • 7/3/2022 Καθαρά Δευτέρα
  • 12/3/2022 Ανάμνηση θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος (Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων)
  • 13/3/2022 Κυριακή της Ορθοδοξίας
  • 20/3/2022 Γρηγορίου του Παλαμά
  • 16/4/2022 Του Λαζάρου
  • 17/4/2022 Κυριακή των Βαίων
  • 24/4/2022 Το Άγιο Πάσχα
  • 25/4/2022 Του Αγίου Γεωργίου
  • 1/5/2022 Του Θωμά
  • 11/6/2022 Β’ Ψυχοσάββατο
  • 12/6/2022 Πεντηκοστή
  • 13/6/2022 Του Αγίου Πνεύματος
  • 19/6/2022 Των Αγίων Πάντων

Κόλυβα για το Ψυχοσάββατο 2022 Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Κόλυβα για Ψυχοσάββατο ΥΛΙΚΑ 

500 γρ. σιτάρι
250 γρ. καρύδια
200 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα
100 γρ. σουσάμι
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 ρόδι
400 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. σταφίδες ξανθές
80 γρ. φρυγανιά
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο

Κόλυβα για Ψυχοσάββατο ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε για όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα το στραγγίζουμε καλά, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με κρύο νερό.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι.
Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά για 40-50 λεπτά.

Απλώνουμε μία καθαρή μεγάλη πετσέτα στον πάγκο και απλώνουμε επάνω το σιτάρι. Το σκεπάζουμε με μια άλλη πετσέτα και το αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά για 3 ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην έχει καθόλου υγρασία.

Θα καβουρδίσουμε τους ξηρούς καρπούς ξεχωριστά.

Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δύο ή τρεις δόσεις ανάλογα με το τηγάνι μας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Αλέθουμε το σουσάμι στο μπλέντερ και το καβουρδίζουμε όπως και τα προηγούμενα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Τέλος, καβουρδίζουμε και το αλεύρι με προσοχή για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια να μην καεί.

Κόβουμε το ρόδι στη μέση, αφαιρούμε την άσπρη μεμβράνη, βγάζουμε τους σπόρους και αφήνουμε σε ένα μπολάκι.

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά που καβουρδίσαμε, το ρόδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα και σερβίρουμε.



Το διαβάσαμε ΕΔΩ