Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022, 13:22

Η Ρωσία σταματά να παρέχει κινητήρες πυραύλων στις ΗΠΑ  - Η One Web αναστέλλει τις εκτοξεύσεις από το Μπαϊκονούρ

Η Ρωσία αποφάσισε να σταματήσει την παροχή κινητήρων πυραύλων στις ΗΠΑ σε απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στη Μόσχα λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν. Η Roscosmos θα πάψει, επίσης, να συντηρεί τους κινητήρες που έχει παραδώσει στο παρελθόν στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία επικοινωνιών One Web, η οποία παρέχει υπηρεσίες Διαδικτύου μέσω δορυφόρων και έχει την έδρα της στο Λονδίνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναστέλλει την εκτόξευση δορυφόρων της από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της OneWeb ψήφισε υπέρ της αναστολής όλων των εκτοξεύσεων από το Μπαϊκονούρ», επισήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο Ρογκόζιν είχε ζητήσει την Τετάρτη από την OneWeb να δώσει εγγυήσεις στη Μόσχα ότι οι δορυφόροι της δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας. Αν αυτό δεν συμβεί, ο επικεφαλής της Roscosmos είχε επισημάνει ότι θα ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου εκτόξευση 36 δορυφόρων της OneWeb από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, το οποίο η Μόσχα νοικιάζει από το Καζακστάν, και η Ρωσία δεν θα αποζημιώσει την εταιρεία.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022, 13:23