Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022, 13:06

Ζήσης Ψάλλας

Με επικεφαλής την επιδημιολόγο φυσικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amanda Paluch, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι τα περισσότερα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet Public Health.

Για τους ενήλικες 60 ετών και άνω, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώθηκε με 6.000-8.000 βήματα την ημέρα, που σημαίνει ότι περισσότερα βήματα από 8.000 δεν παρείχαν επιπλέον όφελος για τη μακροζωία. Οι ενήλικες κάτω των 60 ετών είδαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου να σταθεροποιείται με 8.000-10.000 βήματα την ημέρα.

«Αυτό που είδαμε ήταν η σταδιακή μείωση του κινδύνου καθώς αυξάνονται τα βήματα, μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κίνδυνος», είπε η Paluch. «Η ισοπέδωση έγινε σε διαφορετικές τιμές βημάτων για τους μεγαλύτερους σε σχέση με τους νεότερους ενήλικες».

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δεν βρήκε οριστική συσχέτιση με την ταχύτητα περπατήματος, πέρα ​​από τον συνολικό αριθμό βημάτων ανά ημέρα. Το να κάνετε τα βήματά σας -ανεξάρτητα από τον ρυθμό με τον οποίο περπατάτε- ήταν ο λόγος για χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η νέα έρευνα υποστηρίζει και επεκτείνει τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης με επικεφαλής την Paluch, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο JAMA Network Open, η οποία διαπίστωσε ότι το περπάτημα τουλάχιστον 7.000 βημάτων την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους μεσήλικες.

Οι Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας για Αμερικανούς, που ενημερώθηκαν το 2018, συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. 

«Τα βήματα είναι πολύ απλά στην παρακολούθηση και υπάρχει μια ταχεία ανάπτυξη των συσκευών παρακολούθησης φυσικής κατάστασης», είπε η Paluch. «Είναι ένα τόσο σαφές εργαλείο επικοινωνίας για μηνύματα δημόσιας υγείας».

Η ερευνητική ομάδα συνδύασε τα στοιχεία από 15 μελέτες που διερεύνησαν την επίδραση των καθημερινών βημάτων στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες των ενηλίκων -ηλικίας 18 ετών και άνω. Ομαδοποίησε τους περίπου 50.000 συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με τα βήματα ανά ημέρα. Η ομάδα με το χαμηλότερο αριθμό βημάτων είχε κατά μέσο όρο 3.500 βήματα, η δεύτερη, 5.800, η τρίτη, 7.800 και η τέταρτη 10.900 βήματα την ημέρα.

Μεταξύ των τριών πιο ενεργών ομάδων που έκαναν περισσότερα βήματα την ημέρα, υπήρχε 40-53% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου, σε σύγκριση με την ομάδα που περπατούσε λιγότερο. 

Το διαβάσαμε εδώ