Αίτημα χρηματοδότησης για συντήρηση του ΙΝ Αγ. Βασιλείου Απιδιάς

Με έγγραφο του προς την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Απιδέα Δ. Ευρώτα αιτήθηκε χρηματοδότηση για μελέτη συντήρησης του κτιριακού κέλυφους του ημιερειπωμένου ναού του Αγίου Βασιλείου. «Είναι λίγο πολύ γνωστό άλλωστε σε όλους, ότι το χωριό μας διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική και ειδικότερα αρχιτεκτονική κληρονομιά», εξηγεί το συμβούλιο και επισημαίνει ότι «για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, η ενορία μας χρειάζεται την έμπρακτη αρωγή των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας, αν και ο ναός είναι κηρυγμένος μνημείο σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 15904/24-11-1962, ΦΕΚ 473/Β/17-12-1962.»

Την σπουδαιότητα του μνημείου μαρτυρεί ο α΄ τόμος από το Αρχείο Βυζαντινών Μνημείων  Ελλάδος (έτους 1935, σελ. 133 έως 138 – εκ  των  Βυζαντινών  Απιδεών), καθώς και το αναρτηθέν αρχιτεκτονικό σχέδιο κάτοψης και τομής του ναού που δώρισε το 1935 στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία Ελλάδος, ο ακαδημαϊκός αρχιτέκτονας και θεμελιωτής της επιστήμης της βυζαντινής τέχνης, Αναστάσιος Ορλάνδο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη της Europeana. «Αυτή τη κληρονομιά που άντεξε μέσα στο διάβα του χρόνου, η ενορία μας δεν θα την αφήσει να αλλοιωθεί, να καταστραφεί ή να χαθεί λόγω αδιαφορίας», ξεκαθαρίζει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Απιδέας, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα, ο χρόνος ωρίμασε αυτή την επιθυμία και μετά από πάροδο 87 ετών ζητούμε το αυτονόητο, την χρηματοδότηση της μελέτης σε μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.»

«Η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αφορά όλους», καταλήγει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απιδέας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Πηγή: lakonikos.gr