Στις 26 – 27 Αυγούστου, τιμάται η μνήμη ενός αγαπημένου και λαοφιλούς Ροδίτη Αγίου, του Αγίου Φανουρίου του Θαυματουργού και Φανερωτή.

 Ευλαβική συνήθεια και καθήκον ιερό, της νοικοκυράς να φτιάξει την φανουρόπιτα της οικογένειας, την οποία και διαμοιράζει στη γειτονιά, για το καλό, για την υγεία και τα συχαρίκια, για την πρώτη αγγελία μιας καλή είδησης, αφού πρώτα ευλογηθεί στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, στον Άγιο Κων/νο Μοσχάτου, εκεί που βρίσκεται και το Προσκυνητάρι του. 

Με το πέρασμα των χρόνων, ο θυμόσοφος Ελληνικός Λαός μας, καθιέρωσε να φτιάχνει την φανουρόπιτα, προκειμένου να παρακαλέσει τον Άγιο να τον βοηθήσει  για να βρεί κάτι που έχασε, ή για να συμβάλει στην καλή έκβαση προσωπικών του ζητημάτων και να επιλύσει ίσως, υποθέσεις και προβλήματα υγείας. 

Πολλοί άνθρωποι άλλωστε, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου με την πίτα που παρασκευάζουν για τον ίδιο λόγο, το όνομα του οποίου και της χαρίζουν. Το όνομα του Αγίου Φανουρίου, όπως άλλωστε και της… φανουρόπιτας, προκύπτει από το αρχαίο ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην φανουρόπιτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε σε αριθμό επτά ή εννέα, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί θεωρούνται Ιεροί, ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Και όπως βεβαίως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, έτσι και στην Ελλάδα μας, υπάρχουν παραλλαγές αυτής της παράδοσης. Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα, την Καστοριά, την Ρόδο και σε άλλες ακόμη περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται στο όνομα του Αγίου, επειδή πιστεύουν ακράδαντα, ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός. Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμμένα και χαμένα τους ζώα (Κρήτη) και ενεργεί στην ευκρασία των αέρων και στην εφορία των καρπών της γης (Μακεδονία). 

Σας αναμένουμε λοιπόν κι εφέτος, να τιμήσουμε την μνήμη του αγαπημένου μας Αγίου Φανουρίου, στον Ιερό του Παρεκκλήσιο, εκεί στην ευλογημένη του γωνιά, στην αγκαλιά του Αγίου Κων/νου, και ευχόμαστε από καρδιάς, να σας φανερώσει ό,τι σημαντικό, ότι ποθητό και επιθυμητό αναζητάτε. 

Πρόγραμμα 

Παρασκευή 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

7.30 μ μ  Mέγας Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας (Υπαίθριος)
Ευχολογιση Φανουροπιτών

Σάββατο 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2Ο22

7.15 π μ  Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

7.30 μ μ  Mεθεορτος Εσπερινός (υπαιθριος) και εν συνεχεία Ιερά ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ (Ευχολογιση Φανουροπιτών)



Το διαβάσαμε ΕΔΩ