Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε χθες Δευτέρα στην Τεγκουσιγκάλπα, γεγονός που αυξάνει σε πέντε τον αριθμό των λειτουργών μέσων ενημέρωσης που έπεσαν νεκροί από την αρχή της χρονιάς στην Ονδούρα, ανακοίνωσε η ονδουριανή Επιτροπή για την Ελεύθερη Έκφραση (Comité por la Libre Expreción, C-LIBRE).

Ο Έντβιν Χοσουέ Αντίνο, 23 χρονών, δολοφονήθηκε με σφαίρα εξ επαφής στο πρόσωπο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αμάντα Πόνσε, διευθύντρια αυτής της ΜΚΟ υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου.

Προτού τον δολοφονήσουν, οι εκτελεστές τον φίμωσαν με κολλητική ταινία, modus operandi που συνηθίζεται στους φόνους δημοσιογράφων στο Μεξικό και συμβολίζει την πρόθεση να «σιωπήσει» ο Τύπος, διευκρίνισε η κυρία Πόνσε.

Ο πατέρας του νεαρού επίσης δολοφονήθηκε.

Οι εκτελεστές έβγαλαν πατέρα και γιο από το σπίτι τους, στη συνοικία Βιγιαφράνκα, σε δυτικό τομέα της πρωτεύουσας, και τους σκότωσαν, εξήγησε ο Ραούλ Μορασάν, διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου LTV, για το οποίο εργαζόταν ο δημοσιογράφος εδώ και δυο χρόνια.

Ο Έντβιν Χοσουέ Αντίνο δεν είχε δεχθεί απειλές πριν από τη δολοφονία του, σύμφωνα με τον κ. Μορασάν.

«Πρόκειται για τον πέμπτο δημοσιογράφο ο οποίος δολοφονείται από την αρχή της χρονιάς στην Ονδούρα» και τον 98ο σε πέντε χρόνια αν προστεθούν στον κατάλογο πέρα από τους δημοσιογράφους διευθυντές μέσων ενημέρωσης και άλλοι εργαζόμενοι στον Τύπο, στηλίτευσε η κυρία Πόνσε.

Η Ονδούρα συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας. Πάνω από το 90% των φόνων δημοσιογράφων μένει ατιμώρητο στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Με τον δείκτη των ανθρωποκτονιών να βρίσκεται στις 39 ανά 100.000 κατοίκους —με άλλα λόγια σε επίπεδο τετραπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο—, η Ονδούρα θεωρείται ευρύτερα πως είναι από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, εξαιρουμένων μόνο εμπόλεμων ζωνών.

Το διαβάσαμε εδώ