Το Συνέδριο των Φιλελευθέρων (FDP) απέρριψε σήμερα την πρόταση για επαναλειτουργία των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, τα οποία έκλεισαν οριστικά την άνοιξη του 2023, σε μια κίνηση η οποία ερμηνεύθηκε ως έμμεση προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Οι σύνεδροι ζήτησαν ωστόσο νομοθετική πρωτοβουλία για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το 53% των συνέδρων του FDP τάχθηκε κατά της επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια, απορρίπτοντας έτσι την σχετική πρόταση των τοπικών οργανώσεων της Θουριγγίας, της Σαξονίας και της Σαξονίας – ‘Ανχαλτ. Με αυτό το αποτέλεσμα, απετράπη μία ακόμη διένεξη με τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν αναδείξει το θέμα ως την «κόκκινη γραμμή» τους. Ταυτόχρονα, το Συνέδριο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση 12 σημείων υπό τον τίτλο «Οικονομικό Σημείο Καμπής», στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας με κυρώσεις για όσους αρνούνται να εργαστούν, το τέλος στο αφορολόγητο της σύνταξης στα 63, η πλήρης κατάργηση της προσαύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης και η φοροαπαλλαγή της αμοιβής των υπερωριών. Οι εταίροι του FDP στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι έχουν ήδη εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία τους στα περισσότερα σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η ηγεσία των Φιλελευθέρων τόνισε πάντως ότι δεν επιδιώκει την διάλυση του συνασπισμού, παρά τα όσα φημολογούνταν τις τελευταίες ημέρες. «Δεν πρόκειται για αίτηση διαζυγίου από τον συνασπισμό, αλλά για μια δήλωση αγάπης προς την Γερμανία, την χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Μπιτζάν Τζιρ Σαράι. Προηγουμένως ο αρχηγός του κόμματος και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε περιγράψει την τρέχουσα κατάσταση της γερμανικής οικονομίας ως ιδιαίτερα δυσμενή, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την εισήγηση του ΔΝΤ για χαλάρωση του «φρένου χρέους». «Τα επόμενα χρόνια η φιλοδοξία μας θα πρέπει να είναι να επιστρέψουμε στην κορυφή της κατάταξης» των χωρών με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, δήλωσε ο κ. Λίντνερ, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που φέρνουν την Γερμανία μόλις στην 22η θέση παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο αρχηγός του FDP παρουσίασε και επισήμως την επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του για τις ευρωεκλογές, Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, η οποία μέχρι τώρα είναι πρόεδρος της Επιτροπής ‘Αμυνας της Bundesbank. Η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν επέρριψε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις στην ΕΕ, αλλά και για στρατιωτικές αδυναμίες. «Ως πρώην υπουργός ‘Αμυνας δεν φροντίζει καλά για την ασφάλεια της Ευρώπης και ως πρώην υπουργός Εργασίας δεν φροντίζει την μεσαία τάξη», είπε χαρακτηριστικά.

Στα «πηγαδάκια» του Συνεδρίου πάντως επικράτησε σήμερα η συζήτηση για την συμμετοχή χθες το βράδυ του ηγετικού στελέχους του FDP και αντιπροέδρου της Bundestag Βόλφγκανγκ Κουμπίκι στο πάρτι γενεθλίων του Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε γνωστό εστιατόριο του Βερολίνου. Ο πρώην καγκελάριος γιόρτασε τα 80 του χρόνια με φίλους του από την πολιτική, τις τέχνες και τις επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους, ο πρώην αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διαβάσαμε εδώ