Ν. Γρηγοράκου: «Ώρα Μηδέν για το ΕΣΥ στη Λακωνία»

Συνεχείς είναι οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της βουλευτή Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νάγιας Γρηγοράκου, για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Λακωνία, που όπως υποστηρίζει, «πλέον βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης».

Με δύο νέες ερωτήσεις που αφορούν το Νοσοκομείο Μολάων και το Κέντρο Υγείας Γυθείου, η βουλευτής τονίζει πως «οι περιπέτειες του ΕΣΥ στη Λακωνία δεν έχουν τέλος, ενώ τα προβλήματα έχουν πάντα κοινή αφετηρία, που δεν είναι άλλη από την τραγική υποστελέχωση του ΓΝ Σπάρτης».

Η Ν. Γρηγοράκου σημειώνει πως «η πρόσφατη επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων μαρτυρά ότι η υποστελέχωση και οι δυσλειτουργίες του ΓΝ Σπάρτης που οδηγεί σε διαρκείς μετακινήσεις γιατρών, έχει σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργεί τελικά και ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου Μολάων». Παράλληλα, τονίζει ότι «στην επιστολή καταγράφεται η αγωνία των εργαζομένων σχετικά με την πρόταση της διοίκησης του Νοσοκομείου Σπάρτης, σύμφωνα με την οποία τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ΝΜ Μολάων θα διενεργούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης, μέχρι να διερευνηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των χειρουργείων της ΝΜ Μολάων από πλευράς αναισθησιολογικής κάλυψης. Πρόταση, που είναι σαφές πως αφενός υπονομεύει περαιτέρω την ομαλή λειτουργία του χειρουργικού τομέα του ΝΜ Μολάων, αφετέρου οδηγεί σε συνολική υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μολάων, καθώς για το σχεδιασμό  του νέου υγειονομικού χάρτη της Ελλάδας και την τύχη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται να έχει θέσει ως ένα βασικό κριτήριο τον αριθμό των χειρουργείων που διενεργούνται σε ένα νοσοκομείο».

Στην ερώτηση που αφορά το ΚΥ Γυθείου  η βουλευτής αναφέρει πως «άλλο ένα ΚΥ του νομού Λακωνίας εκπέμπει SOS, καθώς οι διαρκείς μετακινήσεις γιατρών προς το Νοσοκομείο Σπάρτης και στην περίπτωση του ΚΥ Γυθείου έχουν σαν συνέπεια την εφημεριακή επιβάρυνση των εναπομείναντων επιμελητών με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την σωματική και πνευματική αντοχή τους  που έχει ξεπεραστεί επί σειρά μηνών». Επιπλέον,  σημειώνει πως «είναι ανεπίτρεπτο οι δημόσιες δομές υγείας του Νομού να βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση τη στιγμή μάλιστα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και επομένως υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις για υγειονομική κάλυψη».

Η Ν. Γρηγοράκου ζητά από τον αρμόδιο υπουργό «να δοθούν άμεσα οριστικές λύσεις στα προβλήματα τόσο του Νοσοκομείου Μολάων, όσο και του ΚΥ Γυθείου», ενώ επισημαίνει ότι «δεν μπορεί πλέον να αποτελεί δικαιολογία για την κατάσταση του ΕΣΥ στον νομό Λακωνίας το γεγονός ότι οι προκηρύξεις θέσεων για το ΓΝ Σπάρτης κηρύσσονται άγονες!»

Πηγή: lakonikos.gr