Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 70 MW στη Λακωνία

Σε λειτουργία τέθηκε ένας νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, ισχύος 70 MW, στην περιοχή «Ξηροκάμπια» του Δήμου Ευρώτα στη Σκάλα. Όπως υπενθύμισε η TotalEnergies, η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκειά της υπήρξε η διασφάλιση της ασφάλειας για την ομάδα που εργαζόταν στις απότομες πλαγιές του εργοταξίου.

«Ο ηλιακός σταθμός θα παράγει 120 GW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ετησίως, για να καλύψει τη μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των 30.000 κατοίκων της περιοχής» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Επίσης θα λειτουργεί και θα συντηρείται από μηχανικούς και τεχνικούς της, «με στόχο τη μεγιστοποίηση των τεχνικών και οικονομικών επιδόσεων».

Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, ας αναφέρουμε πως ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός αποτελείται, μεταξύ άλλων, από 130.841 φωτοβολταϊκά πλαίσια, ισχύος 535KW το καθένα. Περιλαμβάνει 280 αντιστροφείς τύπου string-inverter, 20 οικίσκους χαμηλής τάσης τύπου «Κιόσκι».

Ο τομέας ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ταχέως αναπτυσσόμενος και το 2022 αντιστοιχούσε στο 12,6 % της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Πηγή: lakonikos.gr