Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις Μ.Κ.Ο, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών για την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης 2024

Όπου κι αν κοιτάξουμε, η ειρήνη δέχεται επίθεση. Στη Γάζα, το Σουδάν, την Ουκρανία και αλλού, βλέπουμε αμάχους στη γραμμή του πυρός, σπίτια διαλυμένα, τραυματισμένους, τρομοκρατημένους πληθυσμούς που έχουν χάσει τα πάντα και μερικές φορές τους πάντες.

Αυτός ο κατάλογος ανθρώπινης δυστυχίας πρέπει να σταματήσει. Ο κόσμος μας χρειάζεται ειρήνη.

Η ειρήνη είναι το μεγαλύτερο βραβείο για όλη την ανθρωπότητα.

Και όπως μας υπενθυμίζει η σημερινή Διεθνής Ημέρα Ειρήνης, οι λύσεις είναι στo χέρι μας.

Η καλλιέργεια μιας κουλτούρας ειρήνης σημαίνει την αντικατάσταση της διαίρεσης, της αποδυνάμωσης και της απελπισίας με τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελπίδα για όλους. Σημαίνει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη των συγκρούσεων,

Σημαίνει προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση όλων των μορφών διακρίσεων και μίσους.

Η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος αυτόν τον μήνα είναι μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για την προώθηση αυτών των στόχων.

Ας την αδράξουμε. Μαζί, ας θέσουμε τις βάσεις για την ειρήνη.

Ας καλλιεργήσουμε έναν πολιτισμό όπου η ισότητα, η ειρήνη και η δικαιοσύνη ευδοκιμούν.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/53

.



Το διαβάσαμε ΕΔΩ