Παντελώς ανεπηρέαστη από την «Όμικρον» έμεινε η αγορά ακινήτων το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Επιβεβαιώνοντας έτσι, τις εκτιμήσεις ότι η άνοδος θα είναι δυναμική τόσο στις κατοικίες όσο και στην επαγγελματική στέγη.

Η έντονη κινητικότητα πριν από την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, δημιούργησε συνθήκες υψηλής ζήτησης, οι οποίες σε συνδυασμό με το αναλογικά χαμηλό stock διαθέσιμων ακινήτων -ειδικά νεόδμητων- «έσπρωξαν» ακόμα πιο ψηλά τις ζητούμενες τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, η τάση αυτή καταγράφεται- με ελάχιστες εξαιρέσεις- σε όλη την Επικράτεια, ωστόσο ειδικά όσον αφορά στην περιοχή της Αττικής, είναι ηλίου φαιεινότερον ότι τα Νότια Προάστια εξελίσσονται σε περιοχή υψηλού επενδυτικού/αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς τα μεγάλα projects του Ελληνικού και της Αθηναϊκής Ριβιέρας λειτουργούν ως κράχτης για Έλληνες και ξένους.

Οι τιμές κατοικιών προς πώληση

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα Νότια Προάστια της Αθήνας, με 2,872€ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 550€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στα Γρεβενά με +19,70%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στο Νομό Άρτας με -9,60%.

Ποιοι αγοράζουν ακίνητα -Η χαρτογράφηση της αγοράς

Από τα στοιχεία των συμβολαιογραφικών γραφείων προκύπτει ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου τον πρώτο λόγο είχαν οι ξένοι επενδυτές -λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων και Golden Visa- πλέον είναι οι Έλληνες που αγοράζουν μανιωδώς. Το ερώτημα φυσικά που ανακύπτει είναι το «πόθεν», από τη στιγμή που τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι οι καθαρές ροές στεγαστικών δανείων παραμένουν αρνητικές από το 2010 μέχρι σήμερα! Η απάντηση από συμβολαιογραφική πηγή, επιβεβαιώνει το… κοινό μυστικό. Η αγορά ακινήτων γίνεται με κεφάλαια από τρεις πηγές: 1) από καταθέσεις σε τράπεζες 2) από στεγαστικά δάνεια και 3) από το… σεντούκι, δηλαδή με «μαύρο» χρήμα, το οποίο κατά κύριο λόγο φυγαδεύτηκε την περίοδο της δεκαετούς κρίσης, ειδικά λίγο πριν από την περιπέτεια των capital controls.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον έφερε αύξηση και στα ενοίκια -Πού «εκτοξεύθηκαν»

Το ζωηρό ενδιαφέρον, που τείνει να εξελιχθεί σε φρενίτιδα, δεν μπορούσε φυσικά να αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές των ενοικίων, ειδικά στις περιοχές όπου φαίνεται πως η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναθερμαίνεται για τα καλά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει επενδυτικό- αγοραστικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, με τις τιμές να «ίπτανται», καταγράφοντας διαφορές ως και 40% σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι. Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Πλάκα, Παγκράτι, Άνω Κυψέλη έχουν πάρει «φωτιά», ενώ η αναβάθμιση υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του Γαλατσίου και του Ζωγράφου, «φωτογραφίζουν» το «next big thing» της αγοράς ακινήτων.

Οι τιμές των ενοικίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, η μέση τιμή των ενοικίων «φρέναρε» το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ωστόσο παραμένει στα ύψη με 8,82 ευρώ/τ.μ., ενώ στα Νότια Προάστια το πράγμα δείχνει να ξεφεύγει, με τη μέση τιμή να αγγίζει, πλέον, τα 10,50 ευρώ/τ.μ.

iefimerida.grΤο διαβάσαμε ΕΔΩ