Του Γιώργου Παλληκάρη

Το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικού οχήματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» είναι γεγονός και μάλιστα έχει ισχύ από την 1η Μαΐου 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και περιλαμβάνει απλούστερες διαδικασίες, αυξημένα ποσά επιδότησης για ιδιώτες αλλά χαμηλότερα για νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η ημερομηνία έναρξης ισχύς του προγράμματος είναι η 1η Μαΐου 2024 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι και την 30η Απριλίου 2025.

Ποσά επιδότησης για ιδιώτες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον οι ιδιώτες που θέλουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα λαμβάνουν επιδότηση 9.000 ευρώ αντί για 8.000 ευρώ που ήταν στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».  Μάλιστα το ποσό μπορεί να φτάσει και τα 11.000 ευρώ εάν υπάρχει και παράλληλη απόσυρση παλαιού οχήματος., το οποίο είχε ταξινομηθεί πριν από το 2010.

Ποσά επιδότησης για εταιρίες

Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό της επιδότησης μειώνεται από τα 8.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει η επιπλέον ενίσχυση 2.000 ευρώ για απόσυρση αυτοκινήτου 15ετίας και άνω.

Η νέα, απλουστευμένη διαδικασία

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ο ενδιαφερόμενος θα ολοκληρώνει την διαδικασία αγοράς και στη συνέχεια θα καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτηση στην πλατφόρμα του συστήματος. Έτσι δεν θα «χάνεται» χρόνος για επανέλεγχο και θα επισπεύδεται η πληρωμή της επιδότησης.

Φυσικά, εφόσον η επίσημη έναρξη του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» ορίζεται η 1η Μαΐου, θα έχει και αναδρομική ισχύ, όμως αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις σύντομα.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ